Welke brandstof werd er in de middeleeuwen gebruikt?

Jij kunt je vast niet indenken dat het vroeger een stuk moeilijker was om aan brandstof te komen, toen hadden ze geen pomp waar het kant en klaar in zat om jouw tank te kunnen vullen. Ze deden het toen op een hele andere manier maar ook toen hebben ze zich prima gered met de middelen die men toen had, al met de tijd zijn de dingen rondom brandstof een stuk beter maar ook makkelijker geworden. Vroeger moest je bijvoorbeeld kolen branden om ervoor te zorgen dat de trein ging rijden, nu is dat heel anders en hoeft de machinist enkel maar op een knopje te drukken om vooruit te komen terwijl er vroeger een kolenschepper stond om continu kolen op het vuur te gooien. Het is voor jou als mens dus een stuk makkelijker geworden om aan brandstof te komen, je rijdt naar de pomp en tanken is gebeurd in een handomdraai.

Wat had je vroeger als brandstof?

Vroeger werd er brandstof gehaald uit heel veel dingen, dan moet je denken aan plantaardige en organische delen. Daarvan werd dan steenkool of bruinkool gemaakt maar ook werd er aardgas en aardolie uit de grond gehaald, dat was nodig om ervoor te zorgen dat de mensen brandstof konden gebruiken zoals in de trein. Nu kunnen we bijvoorbeeld heel erg makkelijk koken op gas of elektriciteit, zelfs op de camping of onderweg kunnen wij ervoor zorgen dat we wat meenemen zodat we gas hebben en toch nog kunnen koken voor onszelf maar vroeger was dat heel anders. Vroeger moest je een vuurtje stoken om ervoor te zorgen dat er warmte kwam en daar kon je dan mee koken, het is allemaal zoveel veranderd en ook wel in het voordeel van de mens want het is er een stuk makkelijker op geworden.

Wordt die brandstof nu nog steeds gebruikt?

Sommige brandstoffen die vroeger werden gebruikt die worden nu nog steeds gebruikt, dan heb je het bijvoorbeeld over aardgas. Op aardgas koken we nog steeds alleen wordt het op een makkelijkere manier gewonnen dan dat het vroeger uit de grond kon worden gehaald, nu wordt het in grote hoeveelheden uit de grond gehaald en opgeslagen. Doordat het opgeslagen is kun jij er makkelijk gebruik van maken en op die manier kunnen er ook meerdere mensen tegelijk gebruik van maken zonder dat er een gas tekort zal ontstaan.